
Gnocchi z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1272

Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 łyżka maki pszennej do podsypania ciasta
- 1 jajko
- Ponadto:
- 6 pomidorków cherry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić na małe kawałki. Por i szczypiorek pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i również pokroić go drobno.
Przygotować ciasto: ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i przepuścić przez praskę. Wsypać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką, zawinąć je w rulon o grubości 1,5 cm i ostrym nożem pokroić na 2 cm kluski.
Powstałe kluski wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z 2 łyżkami oliwy z oliwek i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Obrany wcześniej i pokrojony czosnek z porem zeszklić na rozgrzanej pozostałej oliwie na patelni, po czym ściągnąć z ognia i dodać do klusek na talerzu. Na wierzch wyłożyć pokrojone pomidorki i wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i przepuścić przez praskę. Wsypać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką, zawinąć je w rulon o grubości 1,5 cm i ostrym nożem pokroić na 2 cm kluski.
Powstałe kluski wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z 2 łyżkami oliwy z oliwek i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Obrany wcześniej i pokrojony czosnek z porem zeszklić na rozgrzanej pozostałej oliwie na patelni, po czym ściągnąć z ognia i dodać do klusek na talerzu. Na wierzch wyłożyć pokrojone pomidorki i wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)