Gnocchi z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 853
Gnocchi z warzywami
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżka maki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • Ponadto:
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić na małe kawałki. Por i szczypiorek pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i również pokroić go drobno.

Przygotować ciasto: ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i przepuścić przez praskę. Wsypać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką, zawinąć je w rulon o grubości 1,5 cm i ostrym nożem pokroić na 2 cm kluski.

Powstałe kluski wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z 2 łyżkami oliwy z oliwek i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Obrany wcześniej i pokrojony czosnek z porem zeszklić na rozgrzanej pozostałej oliwie na patelni, po czym ściągnąć z ognia i dodać do klusek na talerzu. Na wierzch wyłożyć pokrojone pomidorki i wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów