Zupa minestrone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1678
Zupa minestrone
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g makaronu (gwiazdki)
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2 pomidory
  • 2 łodygi selera z natką
  • 2 ziemniaki
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 mała kapusta włoska
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie. Ziemniaki, cukinię i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Łodygi selera pokroić na kawałki. Do dużego garnka przełożyć namoczoną fasolę, dodać do tego pokrojone wszystkie warzywa, pokrojoną drobno natkę pietruszki, rozmaryn, zalać 2 l wody i gotować na wolnym ogniu przez 60 minut. Potem dodać do tego pokrojoną na kawałki kapustę włoską, doprawić pieprzem oraz solą i nadal gotować przez 15 minut. Po tym czasie do zupy wsypać makaron, ugotować do miękkości, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, dodać parmezan i znów wymieszać. Przed podaniem udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów