Zupa minestrone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1899
Składniki:
- 250 g makaronu (gwiazdki)
- 250 g czerwonej fasoli
- 20 g tartego parmezanu
- 2 pomidory
- 2 łodygi selera z natką
- 2 ziemniaki
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 mała kapusta włoska
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie. Ziemniaki, cukinię i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Łodygi selera pokroić na kawałki. Do dużego garnka przełożyć namoczoną fasolę, dodać do tego pokrojone wszystkie warzywa, pokrojoną drobno natkę pietruszki, rozmaryn, zalać 2 l wody i gotować na wolnym ogniu przez 60 minut. Potem dodać do tego pokrojoną na kawałki kapustę włoską, doprawić pieprzem oraz solą i nadal gotować przez 15 minut. Po tym czasie do zupy wsypać makaron, ugotować do miękkości, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, dodać parmezan i znów wymieszać. Przed podaniem udekorować natką selera.
Komentarze (0)