Miks buraczany ze śmietana, śliwkami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 826
Składniki:
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 100 ml śmietany 32%
- 4 duże czerwone buraki
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Śliwki pokroić w plastry, sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Buraki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Następnie buraki zmiksować razem ze śmietaną na jednolitą masę, doprawić je do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i wyłożyć do miski. Dodać do tego orzechy włoskie i wszystko posypać sparzonymi wcześniej śliwkami.
Komentarze (0)