Homar z karmelizowanym czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2228
Składniki:
- 20 g masła
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 placki tortilli
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 2 główki czosnku
- 1 mrożony homar
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 0,5 letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Homara rozmrozić, wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić, oczyścić z części niejadalnych i mięso przełożyć na talerz. Liście kapusty pekińskiej umyć, osączyć z wody i oprószyć szczyptą soli. Tortille namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na homara.
Przygotować czosnek do karmelizacji: czosnek obrać ze skóry. Masło pokroić na drobne kawałki i przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodając cukier, ocet balsamiczny, 4 łyżki oliwy z oliwek, po czym całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i trzymać do czasu, aż masło się roztopi. Wtedy dodać obrany czosnek i piec do czasu jego zarumienienia. Zarumieniony wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i zawinąć w liście kapusty pekińskiej. Sosem z karmelizacji polać mięso homara.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i przełożyć na nią zawinięty w liście czosnek. Całość smażyć do zarumienienia kapusty, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz obok homara. Wszystko oprószyć bułka tartą.
Przygotować czosnek do karmelizacji: czosnek obrać ze skóry. Masło pokroić na drobne kawałki i przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodając cukier, ocet balsamiczny, 4 łyżki oliwy z oliwek, po czym całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i trzymać do czasu, aż masło się roztopi. Wtedy dodać obrany czosnek i piec do czasu jego zarumienienia. Zarumieniony wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i zawinąć w liście kapusty pekińskiej. Sosem z karmelizacji polać mięso homara.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i przełożyć na nią zawinięty w liście czosnek. Całość smażyć do zarumienienia kapusty, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz obok homara. Wszystko oprószyć bułka tartą.
Komentarze (0)