Homar z karmelizowanym czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2228
Homar z karmelizowanym czosnkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g masła
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 placki tortilli
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 2 główki czosnku
  • 1 mrożony homar
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 0,5 letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Homara rozmrozić, wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić, oczyścić z części niejadalnych i mięso przełożyć na talerz. Liście kapusty pekińskiej umyć, osączyć z wody i oprószyć szczyptą soli. Tortille namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na homara.

Przygotować czosnek do karmelizacji: czosnek obrać ze skóry. Masło pokroić na drobne kawałki i przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodając cukier, ocet balsamiczny, 4 łyżki oliwy z oliwek, po czym całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i trzymać do czasu, aż masło się roztopi. Wtedy dodać obrany czosnek i piec do czasu jego zarumienienia. Zarumieniony wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i zawinąć w liście kapusty pekińskiej. Sosem z karmelizacji polać mięso homara.

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i przełożyć na nią zawinięty w liście czosnek. Całość smażyć do zarumienienia kapusty, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz obok homara. Wszystko oprószyć bułka tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów