Miętus grillowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5562
Miętus grillowany
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 filety z miętusa
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 60 dag szpinaku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • Na zalewę:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż wypłukać i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Przygotować zalewę do ryby. Oliwę zmieszać z sokiem z limonki, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć miętusa do zalewy i trzymać do 1,5 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować rozpalonego grilla. Wyciągnąć rybę z zalewy, wyłożyć na grilla i piec do miękkości ryby. Kapustę pekińską i szpinak pokroić na kawałki, dobrze opłukać i razem ugotować w jednym naczyniu w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Na warzywa położyć ryż i grillowaną rybę. Całość posypać sezamem. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów