Miętus grillowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5646
Składniki:
- 2 filety z miętusa
- 1 szklanka ryżu
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 60 dag szpinaku
- 1 łyżeczka sezamu
- Na zalewę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż wypłukać i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Przygotować zalewę do ryby. Oliwę zmieszać z sokiem z limonki, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć miętusa do zalewy i trzymać do 1,5 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować rozpalonego grilla. Wyciągnąć rybę z zalewy, wyłożyć na grilla i piec do miękkości ryby. Kapustę pekińską i szpinak pokroić na kawałki, dobrze opłukać i razem ugotować w jednym naczyniu w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Na warzywa położyć ryż i grillowaną rybę. Całość posypać sezamem. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)