Miętus z winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5078
Miętus z winem
fot. rmceoin / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kawałki miętusa
  • 30 g masła
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę obtoczyć w mące, natrzeć solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić posiekany drobno czosnek i włożyć rybę. Obsmażyć z obu stron po 8 minut. Do wina dodać łyżkę soku z cytryny i wymieszać. Usmażona rybę przełożyć na talerz, polać winem i masłem pozostałym ze smażenia. Gotowego miętusa podajemy na ciepło, posypanego natką zielonej pietruszki.

Komentarze (2)

Najpierw mąka, potem sól

Czy najpierw obtoczyć czy też natrzeć :?

Podobne przepisy

Więcej przepisów