Mięso pieczone w ziołach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 774
Mięso pieczone w ziołach
fot. ssp48 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g surowego boczku w plastrach
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 szalotki
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 1 czerwona papryka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Jedną szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Mięso z szynki oraz łopatki wieprzowej umyć, odsączyć z wody, pokroić na małe kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojoną wcześniej szalotkę z czosnkiem, wsypać wszystkie przyprawy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym i wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego rulony, owinąć je surowym boczkiem i całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż mięso zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, wyłożyć na tacy i udekorować sałatą, papryką, szalotką oraz pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów