Mięso pieczone w ziołach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 774
Składniki:
- 250 g surowego boczku w plastrach
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 2 szalotki
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 czerwona papryka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Jedną szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Mięso z szynki oraz łopatki wieprzowej umyć, odsączyć z wody, pokroić na małe kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojoną wcześniej szalotkę z czosnkiem, wsypać wszystkie przyprawy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym i wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego rulony, owinąć je surowym boczkiem i całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż mięso zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, wyłożyć na tacy i udekorować sałatą, papryką, szalotką oraz pomidorami.
Komentarze (0)