Kurczak pieczony w ziołach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2147
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 limonki do dekoracji
- 2 papryczki czerwone chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżego tymianku
- 1 garść świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
- 0,5 szklanki oleju
- natka zielonej pietruszki
- pęczek świeżego szpinaki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki, bazylię oraz tymianek posiekać drobno i wymieszać ze sobą. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Udka z kurczaka oprószyć szczypta soli oraz pieprzu i dodać do pokrojonego czosnku. Następnie składniki posypać pokrojonymi wcześniej ziołami, nasionami kozieradki oraz papryką chili, zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Mięso piec do miękkości, polewając je od czasu do czasu składnikami z pieczenia. Kiedy zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika, posypać świeżym szpinakiem i udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)