Jagnięcina w ziołach z ziemniakami i groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1932
Składniki:
- 300 g jagnięciny bez kości
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 50 ml mleka 2%
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Groszek zielony odcedzić z zalewy, następnie 200 g groszku dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków, wlać do tego mleko, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite składniki wyłożyć na talerz i posypać je pozostałym zielonym groszkiem. Jagnięcinę pokroić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego bułkę tartą, suszony tymianek, rozmaryn oraz szałwię. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem na małym ogniu, po czym nałożyć na usmażone mięso.
Komentarze (0)