Jagnięcina w ziołach z ziemniakami i groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1932
Jagnięcina w ziołach z ziemniakami i groszkiem
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 50 ml mleka 2%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Groszek zielony odcedzić z zalewy, następnie 200 g groszku dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków, wlać do tego mleko, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite składniki wyłożyć na talerz i posypać je pozostałym zielonym groszkiem. Jagnięcinę pokroić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego bułkę tartą, suszony tymianek, rozmaryn oraz szałwię. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem na małym ogniu, po czym nałożyć na usmażone mięso.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów