Miecznik w sosie pomidorowo-paprykowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1806
Składniki:
- 300 g filetów z miecznika
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- pieprz biały
- sól
- Sos:
- 6 pomidorków cherry
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Filety rybne oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego suszoną kolendrę i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać rybę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości ryby. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonej cebuli. Potem pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonej cebuli. Potem pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.
Komentarze (0)