Miecznik w sosie brava

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2077
Miecznik w sosie brava
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z miecznika
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz biały
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu łagodnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki sosu tabasco
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Filety rybne oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Filety z miecznika oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć je do miękkości na patelni z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, keczup i sos tabasco. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem i mieloną papryką chili. Następnie dokładnie rozmieszać trzepaczką i nałożyć je na usmażoną wcześniej rybę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów