Miecznik w sosie brava
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2077
Składniki:
- 400 g filetów z miecznika
- 4 łyżki oleju
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz biały
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu łagodnego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki sosu tabasco
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Filety rybne oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Filety z miecznika oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć je do miękkości na patelni z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, keczup i sos tabasco. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem i mieloną papryką chili. Następnie dokładnie rozmieszać trzepaczką i nałożyć je na usmażoną wcześniej rybę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, keczup i sos tabasco. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem i mieloną papryką chili. Następnie dokładnie rozmieszać trzepaczką i nałożyć je na usmażoną wcześniej rybę.
Komentarze (0)