Miecznik z grilla z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 635
Miecznik z grilla z warzywami
fot. xurde (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonych filetów z miecznika
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Opis przygotowania:

Filety z miecznika rozmrozić, wysmarować je 2 łyżkami oleju, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec na rozpalonym ruszcie grilla do miękkości. Kiedy ryba zmięknie, ściągnąć ją z grilla i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w drobną słomkę. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę z papryką. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ryby na talerzu. Wszystko posypać mieloną, ostrą papryką oraz szczypiorkiem i udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów