Miecznik w sosie pomidorowym z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1489
Miecznik w sosie pomidorowym z orzechami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z miecznika
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • Sos:
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Następnie rybę oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do miękkości, na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: pomidorki cherry pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, natkę zielonej pietruszki i razem smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wrzucić do tego tłuczone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na rybę na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów