Miecznik w sosie pomidorowym z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1489
Składniki:
- 400 g filetów z miecznika
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- sól
- mielony pieprz czarny
- Sos:
- 6 pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Następnie rybę oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do miękkości, na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: pomidorki cherry pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, natkę zielonej pietruszki i razem smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wrzucić do tego tłuczone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na rybę na talerzu.
Przygotować sos: pomidorki cherry pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, natkę zielonej pietruszki i razem smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wrzucić do tego tłuczone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na rybę na talerzu.
Komentarze (0)