Tarta gruszkowa z serem pleśniowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 819
Składniki:
- 300 g sera pleśniowego Gorgonzola
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 250 g cukru
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, odsączyć z wody, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. To tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Wysmarować je miodem lipowym i nałożyć na nie plastry pokrojonych wcześniej gruszek. Wszystko posypać pokruszonym serem Gorgonzola oraz świeżym tymiankiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)