Tarta gruszkowa z serem pleśniowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 819
Tarta gruszkowa z serem pleśniowym
fot. Natabuena (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g sera pleśniowego Gorgonzola
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 250 g cukru

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, odsączyć z wody, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. To tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Wysmarować je miodem lipowym i nałożyć na nie plastry pokrojonych wcześniej gruszek. Wszystko posypać pokruszonym serem Gorgonzola oraz świeżym tymiankiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów