Kanom Krok
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3172
Składniki:
- 4 łyżki oleju do wysmarowania opiekacza lub foremek
- pęczek szczypiorku
- Na ciasto:
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki ryżu kleistego na mąkę
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1,5 łyżki maki z tapioki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki ryżu jaśminowego na mąkę
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Przygotować ciasto: ryż jaśminowy i kleisty, mąkę z tapioki, cukier puder oraz wiórki kokosowe przesypać razem do zmiksować mikserem. Następnie przesypać do miski, zalać je mlekiem kokosowym i dobrze rozmieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Opiekacz do ciastek, orzeszków, lub patelnię z formą do okrągłych ciastek wysmarować olejem i mocno rozgrzać, po czym wlać do tego chochelką rozmieszane wcześniej składniki i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z foremek, a foremki wysmarować olejem i ponownie wlać do nich rozmieszane ciasto. Do wlanego ciasta dodać pokrojony szczypiorek, a na to nałożyć upieczone wcześniej połówki ciasta. Całość dokładnie docisnąć do siebie i smażyć na rumiany kolor. Usmażone składniki wyciągnąć z foremek i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)