Danie meksykańskie z kurczakiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 454
Składniki:
- 300 g ryżu basmati
- 300 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g białego sera twarogowego
- 100 ml soku pomidorowego
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wlać do tego sok pomidorowy, wymieszać i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je ze szczyptą soli oraz czarnego pieprzu. Na drugi talerz posypać bułkę tartą. Mięso moczyć w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu na talerzu.
Paprykę czerwoną, pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej jej części i usunąć z niej nasiona. Pomidory pokroić w kostkę. Ciecierzycę, kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, wymieszać z pokrojonymi wcześniej pomidorami i przełożyć do wydrążonej papryki. Ser twarogowy pokroić na kawałki i dodać go do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Paprykę czerwoną, pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej jej części i usunąć z niej nasiona. Pomidory pokroić w kostkę. Ciecierzycę, kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, wymieszać z pokrojonymi wcześniej pomidorami i przełożyć do wydrążonej papryki. Ser twarogowy pokroić na kawałki i dodać go do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)