Danie meksykańskie z kurczakiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 454
Danie meksykańskie z kurczakiem i warzywami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g ryżu basmati
  • 300 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wlać do tego sok pomidorowy, wymieszać i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je ze szczyptą soli oraz czarnego pieprzu. Na drugi talerz posypać bułkę tartą. Mięso moczyć w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć je do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu na talerzu.

Paprykę czerwoną, pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej jej części i usunąć z niej nasiona. Pomidory pokroić w kostkę. Ciecierzycę, kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, wymieszać z pokrojonymi wcześniej pomidorami i przełożyć do wydrążonej papryki. Ser twarogowy pokroić na kawałki i dodać go do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów