Łódki maltańskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1454
Składniki:
- 500 g miękkiego masła
- 300 g cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ciemnego rumu
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 800 g draży z rumem
- 400 g gorzkiej
- 400 białej czekolady
- 400
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać do tego miękkie masło, wlać ekstrakt waniliowy, rum i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciast zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie przy pomocy foremki przypominającej łódkę wyciąć w cieście odpowiednie kształty. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu czekoladę gorzką oraz białą połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić obie na płynną masę w osobnych rondlach na małym ogniu. Rozpuszczoną masą z czekolady gorzkiej polać po dnie łódeczek z ciasta. Na to nałożyć po 3 draże z rumem i całość zalać białą czekoladą. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady. Wtedy podawać do spożycia.
Komentarze (0)