Mus kasztanowy

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4608
Mus kasztanowy
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 100 g tartej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kasztany jadalne umyć, potem ostrym nożem naciąć górną ich część, przełożyć do rondla i zalać 1,5 l wody. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skóry. Miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Następnie dodać do tego śmietanę, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do szklanek. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do pozostałych składników..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów