Chutney kokosowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2450
Chutney kokosowy
fot. Rameshng / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml maślanki
  • 300 g łuskanego, żółtego grochu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i posiekać drobno. Groch łuskany przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia, przesypać do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Namoczony ugotować do miękkości w wodzie w której był moczony, odcedzić i zmiksować mikserem na drobną miazgę. Do zmiksowanego grochu wlać maślankę, wsypać wiórki kokosowe, dodać posiekaną drobno zieloną paprykę chili i całość ponownie zmiksować. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać obrany ze skóry i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wsypać do niego mieloną gorczycę, paprykę czerwoną, curry, kolendrę i mąkę ryżowa. Składniki dokładnie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi składnikami. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, jeszcze raz wymieszać i przełożyć do miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów