Chutney kokosowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2450
Składniki:
- 400 ml maślanki
- 300 g łuskanego, żółtego grochu
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 zielona papryka chili
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i posiekać drobno. Groch łuskany przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia, przesypać do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Namoczony ugotować do miękkości w wodzie w której był moczony, odcedzić i zmiksować mikserem na drobną miazgę. Do zmiksowanego grochu wlać maślankę, wsypać wiórki kokosowe, dodać posiekaną drobno zieloną paprykę chili i całość ponownie zmiksować. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać obrany ze skóry i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wsypać do niego mieloną gorczycę, paprykę czerwoną, curry, kolendrę i mąkę ryżowa. Składniki dokładnie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi składnikami. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, jeszcze raz wymieszać i przełożyć do miseczki.
Komentarze (0)