Ciastka serowe z orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2359
Ciastka serowe z orzechami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki tartego sera cheddar
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mieloną papryką i solą. Dodać do tego tarty ser cheddar, pokrojone drobno masło, wlać mleko, zagnieść ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Zawinięte na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie posypać je tłuczonymi pistacjami, ugnieść wałkiem do ciasta, wyciąć kubkiem krążki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów