Ciastka serowe z orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2359
Składniki:
- 50 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki tartego sera cheddar
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mieloną papryką i solą. Dodać do tego tarty ser cheddar, pokrojone drobno masło, wlać mleko, zagnieść ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Zawinięte na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie posypać je tłuczonymi pistacjami, ugnieść wałkiem do ciasta, wyciąć kubkiem krążki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)