Zupa pokrzywowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 956
Zupa pokrzywowa
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 3 szklanki młodych liści z pokrzywy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Liście pokrzywy sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego posiekaną wcześniej pokrzywę i wsypać do tego suszony tymianek. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skóry, umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w rondlu. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i całość zalać 4 szklankami wody. Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, doprawić szczyptą soli, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmiksować zupę mikserem, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów