Zupa pokrzywowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 956
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 3 szklanki młodych liści z pokrzywy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Liście pokrzywy sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego posiekaną wcześniej pokrzywę i wsypać do tego suszony tymianek. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skóry, umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w rondlu. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i całość zalać 4 szklankami wody. Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, doprawić szczyptą soli, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmiksować zupę mikserem, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)