Medaliony z sosem korniszonowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2247

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 40 g smalcu lub margaryny
  • 1 cebula
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 szklanki wywaru z warzyw (z włoszczyzny)
  • 5 korniszonów
  • 3-4 łyżki śmietany (14 - 18%)
  • sól
  • cukier
  • pieprz ziarnisty

Opis przygotowania:

Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster lekko rozbić krawędzią dłoni, po czym uformować jednakowej wielkości medaliony. Oprószyć mięso mąką pszenną wymieszaną z solą oraz pieprzem i tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem i smażyć medaliony z każdej strony po około 2-3 minuty. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodać mąkę, wymieszać i całość lekko zrumienić. Następnie wlać zimny wywar warzywny, dodać kostkę rosołową, gotować na wolnym ogniu, po czym przetrzeć przez sito. Do sosu dodać drobno posiekane korniszony, ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez chwilę (w zależności od tego, jak gęsty sos chce się uzyskać). Pod koniec dodać śmietanę, przyprawić sos do smaku solą, cukrem i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Sos korniszonowy podawać na ciepło.

Autor: mar4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów