Mazurek orzechowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2634
Składniki:
- Ciasto:
- 5 jaj
- 200 g cukru
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g orzechów laskowych
- Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- Do dekoracji:
- 50 g łuskanych migdałów
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- kilka suszonych śliwek
Opis przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, następnie utrzeć je z cukrem do białości. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, mielone migdały oraz drobno posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z żółtkami. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, rozsmarować je równomiernie i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. przez 40 minut.
Lukier: cukier puder ucierać z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż powstanie jednolita masa. Upieczony mazurek polukrować i udekorować łuskanymi migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową i suszonymi śliwkami.
Lukier: cukier puder ucierać z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż powstanie jednolita masa. Upieczony mazurek polukrować i udekorować łuskanymi migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową i suszonymi śliwkami.
Komentarze (0)