Mazurek jabłkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3076
Składniki:
- 5 dag migdałów
- 1,5 kg jabłek
- 250 ml wody lub białego wytrawnego wina
- 10 dag rodzynków
- 50 dag cukru kryształu
- skórka pomarańczowa i sok z cytryny do smaku
- wafle
Opis przygotowania:
Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o dużych otworach, skropl sokiem z cytryny. Wodę zagotuj z cukrem, włóż jabłka i smaż często mieszając. Następnie połącz z opłukanymi rodzynkami, posmaruj wafle, obciąż deseczką i pozostaw do zastygnięcia.
Komentarze (0)