Mazurek jabłkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2912

Składniki:

  • 5 dag migdałów
  • 1,5 kg jabłek
  • 250 ml wody lub białego wytrawnego wina
  • 10 dag rodzynków
  • 50 dag cukru kryształu
  • skórka pomarańczowa i sok z cytryny do smaku
  • wafle

Opis przygotowania:

Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o dużych otworach, skropl sokiem z cytryny. Wodę zagotuj z cukrem, włóż jabłka i smaż często mieszając. Następnie połącz z opłukanymi rodzynkami, posmaruj wafle, obciąż deseczką i pozostaw do zastygnięcia.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów