Mazurek czekoladowy z Cykoriadą i konfiturą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1499
Składniki:
- Spód:
- 4 szklanki mąki wysokogatunkowej (np. tortowej)
- 5 żółtek
- kostka masła min. 82% (zimnego, twardego)
- 0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- kilka kropelek aromatu (waniliowy/migdałowy)
- Masa:
- 2 łyżki Cykoriady – ekstrakt, płynna w słoiczku
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1,5 puszki masy krówkowej lub kajmakowej
- 60g masła (w temperaturze pokojowej)
- 8-10 łyżek ulubionej konfitury/dżemu domowego
- dekoracje: płatki migdałowe, owoce kandyzowane, czekoladki itp.
Opis przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, po czym siekamy nożem na drobniutkie części. Wbijamy żółtka, dolewamy aromat i zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta, a następnie wkładamy do woreczka spożywczego lub zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dolnym poziomie na minimum 1,5-2h.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (dolne grzanie bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (zostawiamy kawałek, ok. 1/5) i rozwałkowane na grubość 0,7-1 cm wykładamy na papier do pieczenia. 1/5 odłożonego ciasta wykorzystujemy do ulepienia brzegów, rolujemy wałeczki i nakładamy na rozwałkowany spód. Całość dziurkujemy zapałką
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy ok. 20-30 minut, obserwując by nabrało złotego koloru. Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia.
3.Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Do miski nakładamy masę z puszki, Cykoriadę, roztarte masło i rozpuszczone czekolady i miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach.
4.Konfiturę nakładamy na wystudzone ciasto i zalewamy tężejącą już masą. Dekorujemy wg uznania, schładzamy.
Smacznego!
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (dolne grzanie bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (zostawiamy kawałek, ok. 1/5) i rozwałkowane na grubość 0,7-1 cm wykładamy na papier do pieczenia. 1/5 odłożonego ciasta wykorzystujemy do ulepienia brzegów, rolujemy wałeczki i nakładamy na rozwałkowany spód. Całość dziurkujemy zapałką
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy ok. 20-30 minut, obserwując by nabrało złotego koloru. Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia.
3.Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Do miski nakładamy masę z puszki, Cykoriadę, roztarte masło i rozpuszczone czekolady i miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach.
4.Konfiturę nakładamy na wystudzone ciasto i zalewamy tężejącą już masą. Dekorujemy wg uznania, schładzamy.
Smacznego!
Komentarze (0)