Mątwa z groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1726
Mątwa z groszkiem
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 mątwy mrożone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżki bułki tartej
  • sól

Opis przygotowania:

Mątwy rozmrozić, oczyścić i pokroić na kawałki. Groszek zielony osączyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mątwy, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu. Potem dodać do tego osączony z zalewy groszek zielony. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, posypać bułką tartą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów