Mątwa w sosie sojowym z warzywami i gruszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2623
Mątwa w sosie sojowym z warzywami i gruszkami
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg mątwy mrożonej
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 gruszki klapsy
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, po czym sparzyć 3 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Dodać do niej pokrojonego w plastry ogórka oraz paprykę chili. Gruszki pozbawić nasion, pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw. Mątwy rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić w krążki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie rozgrzać olej na patelni i smażyć pokrojoną mątwę przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko zalać sosem sojowym i posypać sezamem oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów