Mątwa w sosie sojowym z warzywami i gruszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2623
Składniki:
- 0,5 kg mątwy mrożonej
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 gruszki klapsy
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżka sezamu
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, po czym sparzyć 3 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Dodać do niej pokrojonego w plastry ogórka oraz paprykę chili. Gruszki pozbawić nasion, pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw. Mątwy rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić w krążki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie rozgrzać olej na patelni i smażyć pokrojoną mątwę przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko zalać sosem sojowym i posypać sezamem oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)