Mątwa z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4003
Mątwa z pieczarkami
fot. ssour / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 4 pieczarki
  • 2 mrożone mątwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki, papryczkę chili oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili, pozbawić nasion i posiekać drobno. Pieczarki pozbawić błony, trzonków i pokroić w cienkie plastry. Mątwy rozmrozić, oczyścić, umyć, rozciąć nożem z jednej strony i nadziać plastrami pieczarek. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników włożyć nadziane mątwy i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie oprószyć całość szczyptą soli, pieprzu białego, posiekaną papryczką chili i smażyć jeszcze przez 7-10 minut. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów