Mątwa nadziewana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2682
Składniki:
- 2 mrożone mątwy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- sól
- Nadzienie:
- 250 g wiórek kokosowych
- 200 g soi w zalewie
- 4 listki świeżej mięty
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Mątwy rozmrozić, oczyścić i pozbawić macek.
Przygotować nadzienie: soję osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego wiórki kokosowe, miętę i mielony imbir. Całość zmiksować na jednolitą masę i napełnić nią wnętrza mątw. Po napełnieniu spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby woda zakryła całość i i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody i przełożyć na talerz.
Potrawę skropić oliwą z oliwek i polać pikantnym keczupem.
Przygotować nadzienie: soję osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego wiórki kokosowe, miętę i mielony imbir. Całość zmiksować na jednolitą masę i napełnić nią wnętrza mątw. Po napełnieniu spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby woda zakryła całość i i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody i przełożyć na talerz.
Potrawę skropić oliwą z oliwek i polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)