Ciasto Napoleon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3654
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g tłuczonych orzechów włoskich
- 300 g płatków migdałowych
- 200 ml syropu klonowego
- 30 g truskawek
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka letniej wody
- Krem:
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek. Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i przełożyć je płatami na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Każdy płat ciasta piec osobno na rumiany kolor w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: laskę wanilii rozkroić nożem, wyłuskać z niej nasiona, po czym przekrojoną wraz z nasionami dodać do 1 szklanki mleka w rondlu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu mleko odcedzić na sicie, ponownie przelać je do rondla i postawić do małym ogniu. Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier, mąkę, wlać jedną szklankę niegotowanego mleka i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Następnie przelać do ogrzewanego mleka w rondlu, wymieszać i ogrzewać do czasu, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na każdą warstwę upieczonego wcześniej ciasta.
Orzechy włoskie oraz płatki migdałów przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia, wymieszać z syropem klonowym i nałożyć na każdą warstwę ciasta z kremem. Następnie warstwy ciasta nałożyć jedna na drugą i docisnąć do siebie. Na górną wierzch nałożyć truskawki z jagodami.
Przygotować krem: laskę wanilii rozkroić nożem, wyłuskać z niej nasiona, po czym przekrojoną wraz z nasionami dodać do 1 szklanki mleka w rondlu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu mleko odcedzić na sicie, ponownie przelać je do rondla i postawić do małym ogniu. Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier, mąkę, wlać jedną szklankę niegotowanego mleka i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Następnie przelać do ogrzewanego mleka w rondlu, wymieszać i ogrzewać do czasu, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na każdą warstwę upieczonego wcześniej ciasta.
Orzechy włoskie oraz płatki migdałów przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia, wymieszać z syropem klonowym i nałożyć na każdą warstwę ciasta z kremem. Następnie warstwy ciasta nałożyć jedna na drugą i docisnąć do siebie. Na górną wierzch nałożyć truskawki z jagodami.
Komentarze (0)