Mątwa grillowana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4114
Mątwa grillowana
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 średnie mątwy świeże lub mrożone
  • 20 dag czerwonej kapusty
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 mango
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka sezamu
  • natka zielonej pietruszki
  • gotowy sos sojowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mątwę świeżą lub mrożoną umyć, oczyścić z części niejadalnych, przekroić na połowy, posolić, oprószyć pieprzem, zrumienić na rozpalonym grillu i przełożyć na talerz. Warzywa i owoce dobrze umyć. Mango obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Ogórka pokroić w plastry. Kapustę czerwona sparzyć wrzątkiem, a papryczkę chilli połamać na kawałki. Wszystko przełożyć na talerz obok mątwy, udekorować natką zielonej pietruszki, posypać sezamem i polać gotowym sosem sojowym.

1 komentarz

Lepiej mątwy nie solić - owoce morza są wystarczająco słone. Jesli posolimy dodatkowo to mięso zrobi sie twarde.

Podobne przepisy