Mątwa grillowana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5125
Składniki:
- 4 średnie mątwy świeże lub mrożone
- 20 dag czerwonej kapusty
- 2 czerwone papryczki chilli
- 1 mango
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżeczka sezamu
- natka zielonej pietruszki
- gotowy sos sojowy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mątwę świeżą lub mrożoną umyć, oczyścić z części niejadalnych, przekroić na połowy, posolić, oprószyć pieprzem, zrumienić na rozpalonym grillu i przełożyć na talerz. Warzywa i owoce dobrze umyć. Mango obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Ogórka pokroić w plastry. Kapustę czerwona sparzyć wrzątkiem, a papryczkę chilli połamać na kawałki. Wszystko przełożyć na talerz obok mątwy, udekorować natką zielonej pietruszki, posypać sezamem i polać gotowym sosem sojowym.
Komentarze (1)
Lepiej mątwy nie solić - owoce morza są wystarczająco słone. Jesli posolimy dodatkowo to mięso zrobi sie twarde.