Matiasy z warzywami i wątróbką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1861
Matiasy z warzywami i wątróbką
fot. Kelly / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 25 g wątróbki drobiowej
  • 8 matiasów w zalewie octowej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 pomidory
  • 4 zielone szparagi
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 młode zielone cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki fasoli umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Pomidory oraz szparagi pokroić również na małe kawałki i dodać do papryki na tacce. Pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec na rozpalonym grillu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla. Bazylię przełożyć do miksera, wlać do niej 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować. Wątróbkę drobiową pokroić w cienkie plastry, doprawić ja do smaku przyprawami i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Następnie matiasy osączyć z zalewy. Cukinie pokroić w cienkie podłużne plastry. Matiasy z cukinią zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na talerz, włożyć do nich wszystkie grillowane wcześniej warzywa, po czym dodać do tego usmażoną wątróbkę drobiową. Całość na całość wyłożyć zmiksowane składniki z bazylią i posypać kiełkami fasoli mung.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów