Matiasy z warzywami i wątróbką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 25 g wątróbki drobiowej
- 8 matiasów w zalewie octowej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 pomidory
- 4 zielone szparagi
- 3 g kiełków fasoli mung
- 2 młode zielone cukinie
- 1 czerwona papryka
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki fasoli umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Pomidory oraz szparagi pokroić również na małe kawałki i dodać do papryki na tacce. Pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec na rozpalonym grillu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla. Bazylię przełożyć do miksera, wlać do niej 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować. Wątróbkę drobiową pokroić w cienkie plastry, doprawić ja do smaku przyprawami i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Następnie matiasy osączyć z zalewy. Cukinie pokroić w cienkie podłużne plastry. Matiasy z cukinią zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na talerz, włożyć do nich wszystkie grillowane wcześniej warzywa, po czym dodać do tego usmażoną wątróbkę drobiową. Całość na całość wyłożyć zmiksowane składniki z bazylią i posypać kiełkami fasoli mung.
Komentarze (0)