Matiasy z ryżem w pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1815
Matiasy z ryżem w pesto
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g matiasów w zalewie octowej
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • Na pesto:
  • 5 g orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Matiasy osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować.

Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody, potem pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i połączyć z pokrojoną bazylią. Dodać do tego orzeszki pinii, wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie rozetrzeć. Roztarte składniki wymieszać i ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć na talerz.

Całość obłożyć osączonymi z zalewy matiasami oraz udekorować pokrojonymi pomidorkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów