Matiasy z ryżem w pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 200 g matiasów w zalewie octowej
- 8 pomidorków cherry
- 1 szklanka ryżu kleistego
- Na pesto:
- 5 g orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- sól
Opis przygotowania:
Matiasy osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody, potem pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i połączyć z pokrojoną bazylią. Dodać do tego orzeszki pinii, wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie rozetrzeć. Roztarte składniki wymieszać i ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć na talerz.
Całość obłożyć osączonymi z zalewy matiasami oraz udekorować pokrojonymi pomidorkami.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody, potem pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i połączyć z pokrojoną bazylią. Dodać do tego orzeszki pinii, wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie rozetrzeć. Roztarte składniki wymieszać i ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć na talerz.
Całość obłożyć osączonymi z zalewy matiasami oraz udekorować pokrojonymi pomidorkami.
Komentarze (0)