Matiasy z boczkiem, cebulą i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1827
Składniki:
- 250 g matiasów w oleju
- 100 g wędzonego boczku
- 100 ml kwaśnej śmietany 32%
- 1 cebula
- pęczek drobnego szczypiorki
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Matiasy osączyć z oleju, obrać ze skóry i wyłożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę. Oba składniki wymieszać i razem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do matiasów na talerzu. Wszystko lekko przestudzić, po czym skropić kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)