Matiasy z ziemniakami, winem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1665
Matiasy z ziemniakami, winem i śmietaną
fot. nate steiner / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany 18 %
  • 50 ml białego wina wytrawnego Sauvignon blanc
  • 40 g matiasów w zalewie octowej (filety)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Koperek zielony umyć osączyć z wody i drobno posiekać. Matiasy obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w dużą kostkę, dodać do pokrojonych matiasów i posypać pokrojonym koperkiem. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników wsypać suszony tymianek, bazylię i zalać winem wytrawnym. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wymieszać ze śmietaną, przelać do składników w misce i ponownie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów