Matiasy z ziemniakami, winem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1890
Składniki:
- 250 ml śmietany 18 %
- 50 ml białego wina wytrawnego Sauvignon blanc
- 40 g matiasów w zalewie octowej (filety)
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Koperek zielony umyć osączyć z wody i drobno posiekać. Matiasy obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w dużą kostkę, dodać do pokrojonych matiasów i posypać pokrojonym koperkiem. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników wsypać suszony tymianek, bazylię i zalać winem wytrawnym. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wymieszać ze śmietaną, przelać do składników w misce i ponownie wymieszać.
Komentarze (0)