Marmolada jabłkowo-cytrynowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1712

Składniki:

  • 600 g cukru
  • 12 jabłek
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka i cytryny umyć, cytryny pokroić na kawałki ze skórą i usunąć nasiona. Pokrojone wrzucić do rondla, zalać 1 szklanką wody, gotować około 60 minut, aby stały się miękkie i szkliste. Jabłka obrać ze skóry, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż się rozpadną, tworząc mus. Do powstałego musu dodać cytrynę, cynamon, goździki, cukier, starannie wymieszać i smażyć całość przez 15 minut. Gotową i jeszcze gorącą marmoladę przełożyć do słoików, zakręcić pokrywki i odwrócić do góry dnem. W takiej pozycji odstawić do wystygnięcia. Wystudzone można spożywać od razu, lub po dłuższym okresie.

0 komenatrzy

Podobne przepisy