Brandada z dorsza
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1420
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza bez skóry
- 400 ziemniaków
- 2 szklanki mleka 2%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 bagietka
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu przelać do ugotowanych wcześniej ziemniaków. Następnie filety z dorsza przełożyć do rondla, zalać je mlekiem i gotować na średnim ogniu do miękkości ryby. Po ugotowaniu rybę odcedzić i dodać do ziemniaków. Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wszystko wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką zielonej pietruszki i podawać z bagietką.
Komentarze (0)