Brandada z dorsza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 35
Brandada z dorsza
fot. boo_licious (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza bez skóry
  • 400 ziemniaków
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 bagietka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu przelać do ugotowanych wcześniej ziemniaków. Następnie filety z dorsza przełożyć do rondla, zalać je mlekiem i gotować na średnim ogniu do miękkości ryby. Po ugotowaniu rybę odcedzić i dodać do ziemniaków. Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wszystko wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką zielonej pietruszki i podawać z bagietką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów