Champurrado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1894
Składniki:
- 250 ml wody
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka 2%
- 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
- 2 laski cynamonu
- 2 gałki lodów kawowych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 anyż gwiazdkowy
- 0,5 szklanki brązowego cukru
Opis przygotowania:
Do rondla wrzucić połamane na kawałki laski cynamonu oraz anyż gwiazdkowy, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i trzymać pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z wody anyż i laski cynamonu, a wodę z rondlem postawić ponownie na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wsypać mąkę kukurydzianą, orzeszki ziemne, połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę, wsypać brązowy cukier i wlać do tego mleko. Całość mieszać drewnianą łyżką i podgrzewać przez 10 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz, dodać po jednej gałce lodów kawowych i natychmiast podawać.
Komentarze (0)