Champurrado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1894
Champurrado
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka 2%
  • 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gałki lodów kawowych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

Opis przygotowania:

Do rondla wrzucić połamane na kawałki laski cynamonu oraz anyż gwiazdkowy, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i trzymać pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z wody anyż i laski cynamonu, a wodę z rondlem postawić ponownie na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wsypać mąkę kukurydzianą, orzeszki ziemne, połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę, wsypać brązowy cukier i wlać do tego mleko. Całość mieszać drewnianą łyżką i podgrzewać przez 10 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz, dodać po jednej gałce lodów kawowych i natychmiast podawać.

Komentarze (0)