Biszkopt z marmoladą, żelkami i lodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1853
Składniki:
- 400 g lodów śmietankowych
- 300 g marmolady owocowej
- 200 g żelek
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną piane. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do ubitej piany dodać utarte żółtka, wsypać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na jednolita masę, po czym przełożyć ja na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Następnie ostrym nożem przekroić je na połówki, wysmarować marmoladą i nałożyć jedną na drugą. Całość docisnąć ręcznie, po czym kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je do miski. Dodać do tego lody śmietankowe i wszystko posypać żelkami.
Komentarze (0)