Okrąglaki z kozim serem i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2366
Składniki:
- 40 g białego koziego sera
- 4 łyżki letniego mleka
- 3 pomidory
- 3 dag drożdży
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżki soli
- pęczek bazylii
Opis przygotowania:
Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki. Ser kozi pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnim mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, dodać roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Potem rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć kółka o średnicy 12 cm oraz dwa półokrągłe paski na każde ciasto (posłużą do zawinięcia brzegów ciasta ).
Na wycięte kółka nałożyć plastry sera białego, liście bazylii i pokrojone pomidory. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, po czym nałożyć na nie półokrągłe paski ciasta i skręcić końce. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć na nią przygotowane okrąglaki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnim mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, dodać roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Potem rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć kółka o średnicy 12 cm oraz dwa półokrągłe paski na każde ciasto (posłużą do zawinięcia brzegów ciasta ).
Na wycięte kółka nałożyć plastry sera białego, liście bazylii i pokrojone pomidory. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, po czym nałożyć na nie półokrągłe paski ciasta i skręcić końce. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć na nią przygotowane okrąglaki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na rumiany kolor.
Komentarze (0)