Marchew z tofu i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1776
Składniki:
- 300 g jedwabistego tofu
- 300 g pomidorów z puszki
- 6 marchewek
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skory, pokroić w ćwiartki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić razem przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie tofu zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do duszonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić jeszcze pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do marchwi na talerzu. Wszystko posypać listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)