Marchew a la Ken Hom

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2253
Marchew a la Ken Hom
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • 30 ml wina ryżowego
  • 2 anyże gwiaździste
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Sos sojowy jasny oraz ciemny zmieszać ze sobą. Wlać niego wino ryżowe, dodać laskę cynamonu, anyż, wsypać cukier brązowy, po czym wszystko wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli i połączyć z marchewką. Całość wymieszać, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów