Marchew a la Ken Hom
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2253
Składniki:
- 500 g marchwi
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 30 ml ciemnego sosu sojowego
- 30 ml jasnego sosu sojowego
- 30 ml wina ryżowego
- 2 anyże gwiaździste
- 1,5 łyżki cukru brązowego
- 1 laska cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Sos sojowy jasny oraz ciemny zmieszać ze sobą. Wlać niego wino ryżowe, dodać laskę cynamonu, anyż, wsypać cukier brązowy, po czym wszystko wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli i połączyć z marchewką. Całość wymieszać, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)