Samosy z fasolą i ziemniakami w sosie chilli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3316
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na sos chili:
- 10 małych papryczek zielonych chili
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 12%
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić, obrać ze skóry i utłuc razem z osączoną z zalewy czerwoną fasolą. Dodać do tego majeranek, paprykę mieloną, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej drobno pokrojoną margarynę, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć otwory kubkiem. Z masy ziemniaczano-fasolowej uformować małe kulki, nakładać je na wycięte kawałki ciasta, pozawijać w koperty i skleić końce. Rozgrzać mocno dosyć dużo oleju w rondlu i wrzucić do niego posklejane ciasto. Smażyć na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Siedem zielonych papryczek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pozostałe papryczki zmiksować razem ze słonecznikiem mikserem.
Przygotować sos chilli: masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać zmiksowaną paprykę ze słonecznikiem, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i wlać śmietanę. Wszystko trzymać na ogniu przez 1 minutę (cały czas mieszając), po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej drobno pokrojoną margarynę, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć otwory kubkiem. Z masy ziemniaczano-fasolowej uformować małe kulki, nakładać je na wycięte kawałki ciasta, pozawijać w koperty i skleić końce. Rozgrzać mocno dosyć dużo oleju w rondlu i wrzucić do niego posklejane ciasto. Smażyć na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Siedem zielonych papryczek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Pozostałe papryczki zmiksować razem ze słonecznikiem mikserem.
Przygotować sos chilli: masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać zmiksowaną paprykę ze słonecznikiem, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i wlać śmietanę. Wszystko trzymać na ogniu przez 1 minutę (cały czas mieszając), po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
A co sądzicie o tej fasolce chilli z Lidla ?Jest jak jest tydzien meksykanski...Mi bardzo smakuje,nic nie trzeba dodawac,tylko podgrzac:)