Marchew w pesto i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1476
Składniki:
- 0,5 kg soczystej marchwi
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchew oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i nożykiem pokroić w cienkie, podłużne plastry. Przełożyć je do miski i wsypać do niej orzechy nerkowca.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do bazylii. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem, wymieszać z marchewką oraz orzechami i wyłożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do bazylii. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, wlać oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem, wymieszać z marchewką oraz orzechami i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)