Gnocchi smażone w pesto z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1560
Składniki:
- 100 g tłuczonych orzechów laskowych
- 4 łyżki oleju
- garść świeżej bazylii
- sól
- Gnocchi:
- 200 g mąki pszennej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta:
- 1 jajko
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc je tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na stolnicę. Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować w jeden, długi rulon. Rulon z ciasta pokroić nożem w ukośne kawałki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa do miski.
Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku w mikserze dodać garść świeżej bazylii, po czym wsypać do tego przyprawę garam masala, tarty parmezan i mielone orzechy laskowe. Całość zalać oliwą z oliwek, zmiksować na jednolitą masę i wymieszać z ugotowanym gnocchi w misce.
Następnie wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni, dodać do tego tłuczone orzechy laskowe i garść świeżej bazylii. Wszystko wymieszać i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc je tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na stolnicę. Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować w jeden, długi rulon. Rulon z ciasta pokroić nożem w ukośne kawałki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa do miski.
Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku w mikserze dodać garść świeżej bazylii, po czym wsypać do tego przyprawę garam masala, tarty parmezan i mielone orzechy laskowe. Całość zalać oliwą z oliwek, zmiksować na jednolitą masę i wymieszać z ugotowanym gnocchi w misce.
Następnie wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni, dodać do tego tłuczone orzechy laskowe i garść świeżej bazylii. Wszystko wymieszać i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)