Marchew krychano
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1433
Składniki:
- 500 g marchwi
- 300 g ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Marchew oraz ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dobrze umyć pod bieżącą wodą. Następnie oba składniki przesypać razem do jednego rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do tego masło i wszystko ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Masę po ubiciu doprawić szczyptą cukru, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić w małą kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Zrumienionym boczkiem okrasić całość.
Komentarze (0)