Marchew krychano

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 675

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Marchew oraz ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dobrze umyć pod bieżącą wodą. Następnie oba składniki przesypać razem do jednego rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do tego masło i wszystko ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Masę po ubiciu doprawić szczyptą cukru, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić w małą kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Zrumienionym boczkiem okrasić całość.

0 komenatrzy

Podobne przepisy