Marchew duszona z owsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1911
Marchew duszona z owsem
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka owsa
  • 1 cebula
  • 1 ogórek zielony
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Owies dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać go 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. Papryczkę chili pokroić drobno i połączyć z marchewką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonej cebuli dodać startą marchew z papryczką, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wlać sos sojowy i smażyć do miękkości składników. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej owies, po czym całość dokładnie wymieszać, smażyć przez 1, 5 minuty na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Całość oprószyć szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Komentarze (2)

Jakie ohydne foto lol. Talerz typu GS samopomoc chłopska i kupka posypana popiołem.

Jak bardzo wąskie horyzonty trzeba mieć aby coś takiego wymyślić 🤣😂🤣

Podobne przepisy

Więcej przepisów