Marchew duszona z owsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1911
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka owsa
- 1 cebula
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Owies dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać go 2,5 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. Papryczkę chili pokroić drobno i połączyć z marchewką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonej cebuli dodać startą marchew z papryczką, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wlać sos sojowy i smażyć do miękkości składników. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej owies, po czym całość dokładnie wymieszać, smażyć przez 1, 5 minuty na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Całość oprószyć szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Komentarze (2)
Jakie ohydne foto lol. Talerz typu GS samopomoc chłopska i kupka posypana popiołem.
Jak bardzo wąskie horyzonty trzeba mieć aby coś takiego wymyślić 🤣😂🤣