Marcepan królewski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3515

Składniki:

  • 20 dkg słodkich migdałów
  • 2 białka
  • 40 dkg cukru pudru
  • 10 dkg twardej czekolady
  • 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej

Opis przygotowania:

Migdały obrać ze skóry i zmiażdżyć w moździerzu. Dodać do nich 2 białka i dobrze rozetrzeć, następnie wsypać cukier puder (trochę pozostawić), smażoną skórkę pomarańczy i utrzeć całość na jednolitą masę. Powinna być miękka i giętka. Masę przełożyć na stół, posypać pozostałym cukrem pudrem i delikatnie rozwałkować. Wyciąć foremkami kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku w temperaturze do 170 stopni, aż boki się lekko zrumienią. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, rozgrzać czekoladę na płynną masę i zalać nią marcepany w foremkach. Foremki zdjąć, kiedy czekolada zastygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów