Marcepan królewski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3515
Składniki:
- 20 dkg słodkich migdałów
- 2 białka
- 40 dkg cukru pudru
- 10 dkg twardej czekolady
- 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej
Opis przygotowania:
Migdały obrać ze skóry i zmiażdżyć w moździerzu. Dodać do nich 2 białka i dobrze rozetrzeć, następnie wsypać cukier puder (trochę pozostawić), smażoną skórkę pomarańczy i utrzeć całość na jednolitą masę. Powinna być miękka i giętka. Masę przełożyć na stół, posypać pozostałym cukrem pudrem i delikatnie rozwałkować. Wyciąć foremkami kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku w temperaturze do 170 stopni, aż boki się lekko zrumienią. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, rozgrzać czekoladę na płynną masę i zalać nią marcepany w foremkach. Foremki zdjąć, kiedy czekolada zastygnie.
Komentarze (0)