Mapo Tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5065
Składniki:
- 300 g tofu
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 szklanki wrzącej lekko osolonej wody
- 2 łyżki pasty miso
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- szczypta pieprzu syczuańskiego
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Tofu przełożyć na sito, przelać je wrzącą, lekko osoloną wodą, a potem (gdy woda ścieknie) ponownie przelać je 1 szklanką zimnej, niesolonej wody i odcedzić. Odcedzone pokroić na małe kawałki. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać do niego mięso mielone. Mięso smażyć do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i zeszklić na nim obrany i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku przełożyć usmażone wcześniej mięso i wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe i pastę miso. Składniki wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wlać do tego wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem syczuańskim, brązowym cukrem, mieloną papryką chili i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie mąkę kukurydzianą rozmieszać 1 jedną łyżką zimnej wody i przelać do duszonych składników. Wszystko posypać pokrojonym tofu, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (1)
Mapo tofu jadłam po raz pierwszy w azjatyckiej restauracji Pańska 85 w Warszawie, od tego momentu jest to moje ulubione danie, raz na jakiś czas od nich zamawiam bo sama jakoś nie mogę się odważyć go wykonać :)