Kalmary smażone z sosem tatarskim i marinara
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1299
Składniki:
- 400 g mrożonych kalmarów
- 4 liście sałaty
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- Sos tatarski:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 marynowane pieczarki
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kiszony ogórek
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos marinara:
- 300 g pomidorów z puszki bez skórek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Liście sałaty umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kalmary rozmrozić. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu, czosnkiem granulowanym i mieloną papryką chili.
W roztrzepanych jajkach panierować rozmrożone kalmary, a następnie obtoczyć je w bułce tartej z wymieszanymi składnikami. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po usmażeniu kalmary ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na liście sałaty na talerzu i skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Przygotować sos tatarski: ogórka kiszonego oraz marynowane pieczarki posiekać drobno do miski. Dodać do tego majonez, jogurt i starty chrzan. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, dobrze wymieszać i przełożyć do małej miseczki.
Przygotować sos marinara: czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego suszone oregano oraz bazylię i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego pomidory z puszki bez skórek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, zmiksować mikserem i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do małej miseczki.
W roztrzepanych jajkach panierować rozmrożone kalmary, a następnie obtoczyć je w bułce tartej z wymieszanymi składnikami. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po usmażeniu kalmary ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na liście sałaty na talerzu i skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Przygotować sos tatarski: ogórka kiszonego oraz marynowane pieczarki posiekać drobno do miski. Dodać do tego majonez, jogurt i starty chrzan. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, dobrze wymieszać i przełożyć do małej miseczki.
Przygotować sos marinara: czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego suszone oregano oraz bazylię i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego pomidory z puszki bez skórek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, zmiksować mikserem i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do małej miseczki.
Komentarze (0)