Kalmary smażone z sosem tatarskim i marinara

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1013
Kalmary smażone z sosem tatarskim i marinara
fot. pointnshoot (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonych kalmarów
  • 4 liście sałaty
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos tatarski:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 marynowane pieczarki
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kiszony ogórek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos marinara:
  • 300 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Liście sałaty umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kalmary rozmrozić. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu, czosnkiem granulowanym i mieloną papryką chili.

W roztrzepanych jajkach panierować rozmrożone kalmary, a następnie obtoczyć je w bułce tartej z wymieszanymi składnikami. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po usmażeniu kalmary ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na liście sałaty na talerzu i skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Przygotować sos tatarski: ogórka kiszonego oraz marynowane pieczarki posiekać drobno do miski. Dodać do tego majonez, jogurt i starty chrzan. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, dobrze wymieszać i przełożyć do małej miseczki.

Przygotować sos marinara: czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego suszone oregano oraz bazylię i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego pomidory z puszki bez skórek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, zmiksować mikserem i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do małej miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów